Talent

Inside PlusWhat: Zack

Written by
wedowe team
December 20, 2023

Inside PlusWhat | Zack: “Mijn doel is om anderen een stem te geven via mijn werk en hen aan te moedigen zichzelf te zijn.”

In onze nieuwe serie Inside PlusWhat laten we opkomend talent uit de creatieve sector aan het woord. Ze delen hun persoonlijke verhalen, onthullen hun inspiratiebronnen en vertellen over de impact van het PlusWhat programma op hun carrière. PlusWhat vormt een springplank voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar en biedt hen essentiële skills die nodig zijn om te werken in de creatieve industrie. Tijdens het programma leren ze niet alleen technische en creatieve skills, maar ook de kunst van samenwerken, effectief communiceren met opdrachtgevers en collega’s en het omarmen van waardevolle feedback. 

Een pittige start
Zack (29) vluchtte in 2018 vanuit Myanmar naar Nederland, omdat hij als triple minority niet meer veilig was in zijn geboorteland. Hij bracht vervolgens vijf jaar door in een asielzoekerscentrum. Gedurende zijn verblijf in het asielzoekerscentrum, besloot hij alles vast te leggen en groeide zijn liefde voor film maken. Vanaf dat moment begon zijn zoektocht naar een passende opleiding, maar door zijn leeftijd en de taalbarrière was het haast onmogelijk om toegelaten te worden. Toen hij hoorde over het PlusWhat programma, twijfelde hij geen moment en meldde zich direct aan. Inmiddels is hij een eerstejaarsstudent aan de Nederlandse Filmacademie, waar hij de opleiding tot documentaire regisseur volgt. Vorig jaar werd zijn verblijfsvergunning toegekend en ziet zijn toekomst er zonniger uit dan ooit tevoren. 

Contrasterende realiteit
“Mijn tijd in het asielzoekerscentrum was uitdagend en soms zelfs onmenselijk. Ik wilde mijn ervaringen vastleggen en delen met de rest van de wereld. Helaas lukte het destijds niet om een producer te vinden. Wel ontdekte ik dat achter de camera staan je meer invloed geeft om een verhaal krachtig over te brengen dan ervoor. Tijdens mijn verblijf in het asielzoekerscentrum kreeg ik weinig mee van de Nederlandse cultuur, maar ik had wel een positief en hoopvol beeld van de openheid en gastvrijheid van Nederland. Helaas bleek de realiteit toch anders te zijn. Het PlusWhat programma heeft me daarentegen met open armen ontvangen en zet zich in om diversiteit en inclusie in de creatieve sector te bevorderen.”


Persoonlijke leermomenten
“Tijdens het programma leer je alle ins en outs van de industrie en krijg je de kans om te experimenteren met verschillende rollen, zoals regisseur, productiemanager of geluidsman. Het was heel tof om met een groot team en echte acteurs aan een productie te werken. Persoonlijk waren er best wat leermomenten. Vanwege mijn culturele achtergrond moest ik bijvoorbeeld erg wennen aan de Nederlandse manier van communiceren. De begeleiding van een lifecoach heeft me hier enorm bij geholpen tijdens het programma. Bovendien hebben ze me ondersteund bij de voorbereiding op mijn aanmelding bij de filmacademie, waar ik in september ben toegelaten.”

“Mijn persoonlijke ervaringen hebben me geleerd me in anderen te verplaatsen en empathisch te zijn, een eigenschap die goed van pas komt in mijn werk."


Triple minority
"Van jongs af aan heb ik geëxperimenteerd met verschillende expressievormen, zoals schrijven, schilderen en nu het maken van documentaires. Door PlusWhat ontdekte ik mijn ware kracht: het vertellen van verhalen. Mijn achtergrond heeft mijn creativiteit sterk beïnvloed. Als lid van de LGBTQ+ gemeenschap in Myanmar, waar boeddhisme domineert en mijn Kachin etniciteit een minderheidsgroep is, heb ik op verschillende fronten ervaren hoe het is om een 'minderheid' te zijn. Mijn persoonlijke ervaringen hebben me geleerd me in anderen te verplaatsen en empathisch te zijn, een eigenschap die goed van pas komt in mijn werk."


Inspiratie voor anderen
“Alles waar ik ooit van heb gedroomd, gebeurt nu. Ik hoop in de toekomst een succesvolle filmmaker te worden. Daarnaast streef ik ernaar om steeds meer open-minded te zijn en anderen te inspireren. Mijn doel is om anderen een stem te geven via mijn werk en hen aan te moedigen zichzelf te zijn. Vanaf jonge leeftijd wist ik al dat ik kunstenaar wilde worden; nu besef ik dat het maken van films de geschiktste vorm van zelfexpressie voor mij is.” 

Contact

Heb je vragen? Wil je meer weten of ben je op zoek naar een maatwerkoplossing? We helpen jou graag verder.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Contact

Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje; we gaan graag met je in gesprek. 

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.