Diversiteit & Inclusie

Interview met NOLIMITS deelnemer Marwa

Written by
Simone Vos
September 17, 2021

Marwa: ‘Fijne samenwerking met buddy en andere talenten in NOLIMITS’

“Via NOLIMITS heb ik nieuwe connecties opgedaan en door het project ben ik avontuurlijker geworden. Ik ben echt proud of myself”, vertelt Marwa Manous (19) uit Amsterdam. Ze is één van de 41 talenten uit het traject NOLIMITS van Stichting wedowe en kunstacademie St. Joost School of Art & Design. NOLIMITS is opgezet als programma om talenten vanaf 16 jaar in vier maanden de ruimte te geven om hun creatieve talent te ontdekken en voor te bereiden op Feen eventuele toelating. Marwa vertelt over haar ervaringen in NOLIMITS.

“Voor mij is NOLIMITS een soort vooropleiding geweest, maar dan leuker. Het was een fijne groep met mensen en ik had veel aan mijn buddy. Een leuke, sociale opleiding voor de kunstacademie, maar dan minder strikt dan de échte vooropleiding, zo zie ik het”, vertelt Marwa. “Dit paste goed bij mij, in kleine groepjes aan het werk gaan en van elkaar leren. Dat was fijn.”

Interesse in fotografie en film

“Nadat ik afgelopen jaar de havo heb afgerond, heb ik een tussenjaar genomen. Ik wist niet wat ik moest kiezen qua studie. Ik heb voor een jaartje rust en werken gekozen”, zegt Marwa. “Ik wil volgend schooljaar studeren, dus ging ik met mijn moeder op zoek naar een geschikte opleiding voor mij. We kwamen op de website van St. Joost terecht en zagen de oproep voor NOLIMITS staan. Ik ben altijd al geïnteresseerd in fotografie en film en het lijkt me leuk om een kunstopleiding te gaan doen. Daarom heb ik aan NOLIMITS meegedaan.”

“Studeren is voor mij belangrijk. Ik heb een tijdje in Algerije gewoond, in het geboorteland van mijn vader, en daar kiezen ze de studie voor jou als je lage cijfers haalt. Dat baseren ze op je beste vak. Dat heeft indruk gemaakt op mij. Ik weet nu dat zelf een studie kiezen essentieel is”, zegt Marwa.

Fijne buddy

“Via NOLIMITS heb ik vrienden gemaakt en ik kon het goed vinden met mijn buddy. Zij heeft me meegenomen naar Breda en Den Bosch, om te laten zien waar ik eventueel ga studeren.”, zegt ze. “Ik vond het fijn dat ik met andere mensen kon samenwerken die ook interesse hebben in kunst. Het was interessant om te leren over fotografie. Ik dacht dat ik er al veel van wist, maar hierdoor heb ik toch nieuwe inzichten gekregen.”

“We kregen tijdens NOLIMITS een aantal korte oefeningen over kunst. Opdrachten die je ook op de kunstacademie kunt verwachten. ‘Maak van het ene object een ander object’ bijvoorbeeld”, zegt Marwa. “Er was ook een opdracht waarbij we foto’s moesten bijsnijden. Dat vond ik spannend. My camera knows best, dacht ik altijd. Dit was juist nuttig.”

Berg oplopen zonder schoenen

“Voordat ik aan NOLIMITS begon, was ik echt intimidated door de kunstacademie. Ik had het gevoel dat ik een berg op moest lopen zonder schoenen, maar het was een stuk chiller dan ik had verwacht. We kregen de kans om met docenten van St. Joost te praten en hebben gezien hoe de academie eruit ziet”, zegt Marwa. “Daarnaast kon ik bij mijn buddy met alle vragen terecht. Als ik iets niet begreep, dan vroeg ik het nog een keer aan haar. Ik ben streng voor mezelf, maar heb geleerd dat ik vragen mag stellen.

“Het was uitdagend, maar wel haalbaar. Je leert hoe kunst in elkaar zit en welke technieken je kunt gebruiken. Ook heb ik met mijn buddy gekeken naar mijn portfolio. We hebben het doorgenomen en bekeken waar nog gaten zaten. Ik wilde van alle kanten van mijn werk wat laten zien. Ik ben door NOLIMITS losser geworden in mijn werk. In fotografie en film ben ik sowieso wat gedurfder, maar ik heb ook laten zien hoe ik met beeldende kunst kan werken. Tijdens de toelating konden ze gelukkig zien dat ik een passie heb voor kunst.”

“St. Joost staat hoog op mijn lijstje voor vervolgstudies. Ik vind film en fotografie in Breda interessant, maar dat is wel ver reizen vanaf Amsterdam. Ook animatie en storytelling lijkt me leuk, daarover ben ik aan het dubben. Ik weet honderd procent zeker dat ik iets creatiefs ga doen.”

Contact

Heb je vragen? Wil je meer weten of ben je op zoek naar een maatwerkoplossing? We helpen jou graag verder.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Contact

Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje; we gaan graag met je in gesprek. 

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.