Diversiteit & Inclusie

Interview met vooropleiding kunstacademie NOLIMITS deelnemer Pieter

Written by
Simone Vos
September 10, 2021

Pieter: ‘Meer vrijheid en motivatie door het traject van NOLIMITS (alternatieve vooropleiding kunstacademie) op St.Joost’

“Door NOLIMITS heb ik meer motivatie gekregen om weer te illustreren en ontwerpen”, vertelt Pieter van Oers (20) uit Chaam.

In deze stories maak je kennis met Pieter. Hij is één van de 41 talenten uit het traject NOLIMITS van Stichting wedowe en kunstacademie St. Joost School of Art & Design. NOLIMITS is opgezet als programma om talenten vanaf 16 jaar in vier maanden de ruimte te geven om hun creatieve talent te ontdekken en voor te bereiden op een eventuele toelating. Pieter vertelt over zijn ervaringen in NOLIMITS.

“Ik wilde eigenlijk een tussenjaar nemen na mijn huidige mbo-opleiding tot Mediavormgever, maar dat raadden mijn leerkrachten niet aan. Toen hoorde ik via wedowe van dit traject en dacht ik: ‘Ik probeer het gewoon.’ Ik heb me op de laatste dag van de inschrijfperiode ingeschreven, want ik twijfelde wel. “Ik had van vrienden gehoord dat het St. Joost geen goede kunstacademie is”, vertelt Pieter. “Maar toen ik er zelf eenmaal rondliep, deed het mij denken aan mijn huidige opleiding. Maar het is veel vrijer en duidelijker dan mijn huidige opleiding. Dat vond ik erg fijn.”

Alternatieve vooropleiding?

“Voor mij is NOLIMITS een makkelijkere manier om bij St. Joost terecht te komen, dan via de vooropleiding. Ik denk niet dat je zonder vooropleiding zo makkelijk binnenkomt bij de kunstacademie. Ik vond het fijn dat ik in NOLIMITS goed begeleid werd”, zegt hij. “Het is wel goed om te weten waar je interesses liggen voor je aan zo’n traject begint. Ik vind tekenen leuk, maar ook het maken van video’s doe ik graag. Dat hielp wel, dat ik dat al wist.”

Workshops en oefeningen

“In de vier maanden van NOLIMITS kregen we regelmatig workshops. Dat was veelal online. Er waren workshops als ‘Hoe motiveer je jezelf’ en ‘Hoe schrijf je verhalen’. Dat was voor mij een hele ervaring. Je leert nieuwe mensen kennen en doet elke week oefeningen waardoor je jezelf beter leert kennen”, gaat Pieter verder. “Sommige opdrachten vond ik ook vaag. Dan kreeg ik een afbeelding te zien en moest ik vertellen wat ik daarin zag. Eerst dacht ik: ‘Wat heb ik hieraan?’, maar later zag ik in dat ik daardoor creatiever ging denken.”

Rondleiding en buddy

“Daarnaast kregen we een rondleiding op de locaties van St. Joost in Den Bosch en in Breda en daar ontmoette ik mijn buddy. Die rondleiding gaf mij een goed beeld van de school en de motivatie om de opleiding animatie en illustratie te gaan doen. Het deed me een beetje denken aan de opleiding die ik nu doe, maar dan met meer vrijheid.”

“Mijn buddy heeft me heel veel tips gegeven voor de toelating. We hebben veel gesprekken gevoerd en ik vond het nuttig dat hij ervaring had met een portfolio maken. Hij was de eerste keer niet toegelaten tot de kunstacademie en had daardoor goede informatie over wat ik dan het beste kon doen bij mijn aanmelding”, zegt Pieter. “Ik had nog niet veel werk om te laten zien in mijn portfolio, dus ik heb ook werk dat ik tijdens mijn middelbare school tijd heb gemaakt, meegenomen. Daarnaast heb ik nieuw werk gemaakt, het is een aanvulling op mijn portfolio. Zo heb ik digitaal een mooie versie van mijn kamer ontworpen en kon ik schetsen laten zien. Juist het proces, daar ging het om.”

Eindgesprek

“Ik was wel gestrest voor het eindgesprek, maar de beoordelaars en de begeleiders van wedowe zagen dat ik echt fases had doorgemaakt in mijn werk en ik ben toegelaten tot de academie. Ook mijn ouders vinden het goed dat ik naar St. Joost ga volgend jaar. Mijn vader vertelde dat hij vroeger eigenlijk zelf naar de kunstacademie had gewild. Dat was zijn stiekeme droom. Dus ze vinden het alleen maar goed dat ik dit ga doen na mijn mbo-opleiding.”

Meer motivatie

“Voor NOLIMITS zat ik wel in een dip, had ik niet veel motivatie op school. Ik was daar veel bezig met verslagen schrijven en het creatieve stuk kwam wat meer op de achtergrond. Door de workshops en door de gesprekken met mijn buddy op de academie, is die motivatie teruggekomen. Ook door een informatieavond van St. Joost waarbij oud-studenten vertelden over hun tijd op de academie, raakte ik geïnspireerd. Ik wil graag in de richting van illustraties en AV verder.”

Contact

Heb je vragen? Wil je meer weten of ben je op zoek naar een maatwerkoplossing? We helpen jou graag verder.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Contact

Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje; we gaan graag met je in gesprek. 

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.