Diversiteit & Inclusie

Interview met NOLIMITS buddy Sigrid

Written by
Simone Vos
September 24, 2021

Sigrid: ‘Inzichten bieden en talenten aan de hand meenemen in NOLIMITS’

“Ik vind het mooi om mensen te helpen groeien en dat lukte in NOLIMITS”, vertelt Sigrid Bannenberg (22) uit Amsterdam. Als buddy begeleidde ze twee talenten uit het traject NOLIMITS van Stichting wedowe en kunstacademie St. Joost School of Art & Design. NOLIMITS is opgezet als programma om talenten vanaf 16 jaar in vier maanden de ruimte te geven om hun creatieve talent te ontdekken en voor te bereiden op een eventuele toelating. Sigrid vertelt over haar ervaringen in NOLIMITS.

“Ik ben ook buddy voor een aantal eerstejaarsstudenten op St. Joost en vind het belangrijk om mensen te helpen. Ik zit zelf in het derde jaar van new design & attitudes. Toen ik over NOLIMITS hoorde, wilde ik daar graag aan meewerken. Ik merk dat een buddy echt een hulp kan zijn voor anderen”, zegt Sigrid.

Drempel over
“Voordat ik aan St. Joost begon, deed ik de mbo-opleiding Mediavormgeving. Ik heb geen vooropleiding gedaan, maar merkte wel dat de overgang van mbo naar hbo groot is. Veel mensen in mijn klas hadden daar moeite mee. Voor mij was die stap een verademing en die verliep erg goed. Mbo is vaak vaktechnisch, terwijl je op St. Joost juist heel vrij werk maakt en creatief denkt.”

NOLIMITS
“NOLIMITS is voor mij een Talentontdekkingsprogramma voor mensen die op welke manier dan ook weerstand voelen om zich aan te melden voor de kunstacademie. Voor sommige jongeren kan het wellicht moeilijk zijn om informatie over de academie te vinden of ze zouden niet gemakkelijk een toelating doen. Omdat ze dat ingewikkeld vinden, of omdat het sociaaleconomisch lastiger is. Maar ze willen wél graag”, zegt Sigrid.

Verschillende talenten
“In het traject begeleidde ik twee talenten. Ze waren heel verschillend en hadden andere vraagstukken. Met de ene had ik om de week contact en dan maakten we een plan voor de week erop. Zij zat op de havo en was onzeker over de toelating. Ze wilde weten wat er precies van haar werd verwacht. Ik heb haar veel praktische begeleiding gegeven”, vertelt ze. “Het andere talent is professioneel theatermaker en zij wilde ontdekken welke deeltijdopleiding bij haar paste.”

Verdieping
“Ik vind het heel leuk om met mensen te werken en ze te begeleiden. Ik heb ook didactische ervaring en vind het mooi om mensen te helpen groeien. Voor mij was het leerzaam om me nog eens te verdiepen in de toelating om mijn talent te helpen. Ik begreep de opdrachten nu zelf ook beter en heb gezien wat andere kunstacademies vragen”, zegt ze. “Door met de theatermaker te sparren, kwam ik weer op nieuwe ideeën. We hebben samen andere kunstgebieden onderzocht en op die manier heb ik nieuwe kunstvormen leren kennen.”

Meekijken
“Het talent dat op de havo zat, wilde graag toelating doen. We hebben samen haar portfolio gedigitaliseerd en ik heb met haar besproken wat ze van een toelatingsgesprek kan verwachten. Ze had het inzicht wel, maar het was fijn voor haar dat er iemand meekeek en haar aan de hand meenam”, zegt Sigrid.

“Uiteindelijk heeft ze toelating gedaan, die was online. De eerste keer heeft ze het niet gehaald, omdat ze heel gestrest en onzeker was. Daarna mocht ze via NOLIMITS nog een toelating in het echt doen en toen haalde ze het wel. Super knap dat ze het een tweede keer durfde en het op eigen kracht heeft gehaald”, zegt Sigrid. “Voor de theatermaker was de conclusie dat ze volgend jaar een toelating gaat doen bij de Gerrit Rietveld Academie. Ik kende mensen die daar studeren en kon daardoor vertellen over hun ervaringen. Zo kreeg ze een goed beeld van wat de academie inhoudt.”

Lessen geleerd
“Ik heb van dit traject geleerd dat het lang niet voor iedereen vanzelfsprekend is dat je toegang tot de kunstacademie hebt. Mijn ouders zijn heel betrokken en hielpen mij goed bij het kiezen van een opleiding. Maar voor sommigen is dat anders. Als je jong bent en minder ondersteuning van huis uit mee krijgt, dan zijn veel teksten en termen over een opleiding best lastig. Daar kan NOLIMITS in helpen.”

Vrije opleiding
“Het belangrijkste om te weten van de kunstacademie, is dat je niet alles al hoeft te kunnen. Het maakt niet uit wat je achtergrond is, het startniveau is gelijk. Het gaat vooral je mindset en of je onderzoekend bent ingesteld. Je kunt bij St. Joost heel erg jezelf zijn en het is heel vrij. Je kunt je verdiepen in elk medium dat je wilt leren, zolang je zelf iets wilt bereiken. Daar gaat het om: je eigen motivatie.”

Contact

Heb je vragen? Wil je meer weten of ben je op zoek naar een maatwerkoplossing? We helpen jou graag verder.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Contact

Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje; we gaan graag met je in gesprek. 

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.