Talent

PlusWhat Program 2022

Written by
wedowe team
February 9, 2023

Samenvatting

Programma voor het verkleinen van de afstand van (jong)volwassenen tot de arbeidsmarkt, door middel van talentontwikkeling in de creatieve sector (met name filmproductie).Met het PlusWhat Programma realiseren we bovendien meer diversiteit, inclusie en innovatie binnen het huidige media- en cultuurlandschap.

Het PlusWhat Program richt zich op getalenteerde, creatieve (jong)volwassenen van 16-27 jaar met een afstand tot de arbeidsmarkt, helpt hen met het vinden van de juiste werk- en leeromgeving, en hun creativiteit, sociaal-emotionele én ondernemersvaardigheden (verder) te ontwikkelen en in te zetten voor een meer diverse en inclusieve creatieve sector. Door deel te nemen aan het PlusWhat Programma ontwikkelen de jongeren zich in audiovisuele content-creatie en filmmaken. 

Na het volgen van het programma stromen zij door naar een kunstvakopleiding, stage of werk.

Samenwerkingspartners intro

Voor dit project werkten we samen met verschillende partners en fondsen in de culturele en sociale sector, en ook in het bedrijfsleven.

Start van de reis

Samen zien we het potentieel en de toegevoegde waarde van jonge talenten. Stemmen die meer gehoord mogen worden in film en cultuur. Jonge mensen die kansen verdienen om te doen waar ze goed in zijn en kunnen groeien in de creatieve sector, in opleiding en werk.

Met elkaar werken we eraan om structurele barrières te verkleinen voor onze deelnemers en ze hun talenten daadwerkelijk te laten ontwikkelen.

Stel een vraag aan het wedowe team

Uitdaging

Jonge talenten zijn hard nodig in onze samenleving om nieuwe ideeën te brengen, diverse verhalen te vertellen en te bouwen aan een inclusievere en gevarieerde creatieve sector. Tegelijkertijd vinden jonge talenten met unieke perspectieven en verhalen vaak moeilijk aansluiting bij bestaande opleidingen of werk.

Space for caption

Onze aanpak

Vast element van de PlusWhat methode is het ritme: elke deelnemer heeft 14 weken lang elke week een professionele videoproductie gemaakt. Vanaf het begin werden de talenten ondergedompeld in de praktijk van filmmaken, in een team en met professioneel materiaal. 

Elke week leerden de talenten van hun ervaringen in de week ervoor in een herhaling van een duidelijk gedefinieerd videoproductieproces dat steeds uitdagend, creatief, bevredigend en ondersteunend blijft. Deze herhaling, intensiteit, professionaliteit en directe (visuele) terugkoppeling maakten het programma een krachtige groeimethode voor elke deelnemer in de groep.

Lees enkele van onze stories

Resultaten en nieuwe inzichten

Het concrete resultaat van het programma is dat elk jong talent een portfolio heeft gebouwd van 14 films om mee te nemen naar opleiding en werk. Daarnaast heeft elke deelnemer een grote leercurve doorgemaakt.

In het natraject blijven we in contact met de jonge talenten en begeleiden we ze bij de vervolgstappen in hun opleiding en/of werk. We werken met ze als collega’s in het vak, we staan voor ze klaar met advies en ook praktische regelzaken. 

wedowe heeft met de deelnemers meer dan 56 audiovisuele creaties gemaakt waar wij erg trots op zijn. 

Naast de succesvolle uitvoering van het programma, met 2 groepen van in totaal ca. 15 jonge talenten, hebben we prettige samenwerkingen opgebouwd met de partners. 

Daarnaast konden we de verschillende partijen in ons netwerk met elkaar verbinden. Samenwerken om verschil te maken is wat we graag doen, met korte lijnen en een groot netwerk waarmee we veel mogelijk maken.

Twee van onze PlusWhat producties zijn geselecteerd voor het Rialto4short filmfestival 2022 van Rialto Amsterdam en vijf van onze PlusWhat productie zijn geselecteerd voor het GO Short 2023 International film festival in Nijmegen.

Vervolg

De eerste twee seizoenen van het PlusWhat programma hebben een vervolg gekregen in versterkte samenwerkingen met de partners, op basis van onze expertise. De zichtbaarheid en bekendheid van onze expertise in de culturele sector is vergroot, waardoor we sterkere relaties hebben opgebouwd met meer (grote) partijen in de sector.

Daarnaast vervolgen we het werk in het aanbieden van meer ontwikkelmogelijkheden aan de jonge talenten die hebben deelgenomen.

Stel een vraag aan het wedowe team

Contact

Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje; we gaan graag met je in gesprek. 

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.